Uitbreiding IKEA vestiging Breda

Uitbreiding IKEA vestiging Breda

Het woonwarenhuis opende in 2003 haar deuren in Breda en is inmiddels toe aan een uitbreiding. In het oorspronkelijke ontwerp is al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding.

De uitbreiding van ca. 3.000m² betreft een volume op kolommen boven de hellingbaan naar het ondergronds parkeren en sluit aan op het bestaande kantoorgebied van ca. 3.000m². 

De architectuur van de nieuwe gevels komt in hoofdlijnen overeen met die van het bestaande gebouw. Bij de aansluiting van de uitbreiding naar het bestaande gebouw is echter een intermediair aangebracht. Een iets naar binnen gedrukte zone met een breedte van ongeveer drie meter met gevels uitgevoerd in gebouwhoge horizontaal gelede glaspuien, die zijn voorzien van een print screen van zwarte stippen.

Door deze 'insnoering' blijft het hoofdvolume van het gehele bestaande gebouw helder en presenteert de uitbreiding zich ook als een min of meer zelfstandig volume dat in afmetingen en richting overeenkomt met gebouwen in de directe omgeving zoals het FoxIt gebouw en het Westcord Hotel. Het nieuwe volume wordt aan de zijde van het parkeerplein beëindigd met een brede dubbelhoge glaspui en vormt hiermee een groot venster naar het plein.

Op de grotere schaal van het gehele complex is dit grote venster familie van de enorme glaspui van de uitkraging met het restaurant, dat ook uitkijkt over het plein. 

Voor het interieur is in het gehele kantoorgebied door Knevel Architecten, in nauwe samenwerking met Inter IKEA Systems, een werkomgeving ontworpen die ruimte biedt aan de mondiale wijziging in organisatie en bijbehorende manieren van werken. De inrichting omvat vaste maar voornamelijk ook flexibele werkplekken, ruimten voor workshops (die kunnen worden samengevoegd tot een auditorium), meeting rooms, quiet rooms, koffiecorners en andere faciliteiten. 

De vestiging vormt door haar ligging een buffer tussen stad en landschap en is direct gelegen aan de snelweg A13 tussen Den Haag en Rotterdam. De snelweg bevindt zich tussen de IKEA-vestiging en de stad Delft.  

De IKEA vestiging te Delft heeft als Concept Center een belangrijke mondiale rol in de Inter IKEA Systems organisatie. De vestiging omvat een IKEA winkel maar doet ook dienst als proeftuin om nieuwe ideeën te testen en als kennis- en opleidingscentrum met als doel om het 'IKEA concept' verder te ontwikkelen. 

Nu zullen, als gevolg van een wereldwijde herstructurering van de organisatie, meerdere 'business units' en 'support groups' in Delft ondergebracht worden die veelal op een min of meer organische manier - vaak in projectteams - met elkaar gaan samenwerken. Om dit mogelijk te maken wordt het bestaande kantoordeel in het IKEA Concept Center te Delft volledig getransformeerd en aanzienlijk uitgebreid.

Er zal plaats worden geboden aan circa 400 werknemers met Delft als thuisbasis en er wordt daarnaast de mogelijkheid gecreëerd om IKEA werknemers vanuit de hele wereld voor korte of langere tijd te ontvangen.

In de kantoorgebieden zijn een aantal bijzondere gebieden ontworpen. Zo zijn er bijvoorbeeld: de nieuwe 'swedish stairs' in het bestaande kantoordeel dat het brandpunt vormt voor oriëntatie en ontmoeting; een tweetal dubbelhoge 'groene' wanden in vides; één bij het grote venster aan het einde van het nieuwe volume en één in het trapgat van de hoofdtrap nabij het restaurant; een viertal gebieden met hoge plafonds waarin meeting rooms zijn geplaatst.

Om eenheid in het interieur te bewerkstelligen en een meer natuurlijke sfeer in het kantoordeel te creëeren wordt in diverse gebieden hoofdzakelijk hout toegepast.

Datum: 
juni 2016
Architect: 
Knevel Architecten
Opdrachtgever: 
Ikea Breda

Bedrijfsgegevens

FRCalculatie
Frans Raanhuis

Keizerskroon 4
7581 TW Losser

t 053 - 53 60 780
f 053 - 53 60 784
m 06 - 44 02 92 89

KvK Enschede 0605 2123

Twitter

  • RT : En dan vragen toeristen waar je naar binnen kunt om te kijken. "ehhh nergens wij wonen hier gewoon" Ooo aldus toer… https://t.co/yC7LXfzuO6 4 dagen 10 uur geleden
  • RT : OPSPORING VERZOCHT Vannacht (11 mei) is er ingebroken in het kasteel. Onze dierbare tafelklok met speelklokken uit… https://t.co/YXecWVAW0D 2 maanden 1 dag geleden